Влияние некоторых лечебных мазей на перекисное окисление липидов и свертывающую систему крови при термических ожогах - С. С. Овакимян; О. М. Амирханян; Г. В. Гаспарян; Сур. С. Овакимян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучены некоторые параметры системы свертывания крови и перекисного окисления линдов в печеночной ткани при ожоговой болезни под действием лечебных мазей, синтезированных в ИТОХ НАН РА. Установлено, что дермафен мазь и крем и особенно фецилин проявляют высокую антиоксидантную активность, вследствие чего процессы липидной пероксидации значительно замедляются. При изучении некоторых параметров процесса свертывания крови мы пришли к выводу, что фецилин лучше всех исследуемых мазей нормализирует систему свертывания крови начиная с 3-го дня лечения. Ուսումնասիրվել է արյան մակարդելիության մի քանի գործոնների և լյարդում ընթացող օքսիդացման գործընթացների վրա ՀՀ ԳԱԱ ՆՕՔ-ի ինստիտուտում սինթեզված բուժիչ քսուկների ազդեցությունը ջերմային այրվածքների ժամանակ: Հետազոտությունների արդյունքները պարզեցին, որ ֆեցիլինը և դերմաֆենը (հատկապես ֆեցիլինը) ցուցաբերում են բարձր հակաօքսիդանտային ակտիվություն, ինչի հետևանքով լիպիդների գերօքսիդացման գործընթացները ճնշվում են: Արյան մակարդելիության որոշ գործոնների հետազոտությունները հանգեցնում են այն եզրակացության, որ բոլորից առավել ֆեցիլինն է կարգավորում արյան մակարդելիության համակարգը, սկսած արդեն բուժման 3-րդ օրվանից: During burn disease we have studied some parameters of blood coagulation and lipid peroxidation in liver tissue, under the influence of medicinal ointments synthesized in IFOC NAS RA. Our results led us to the conclusion that dermafen ointment and cream, and especially fecylin exhibit high antioxidant activity, owing to what lipid peroxidation processes are considerably slowed down. When studying some parameters of the process of blood coagulation, we concluded that the fecylinis best of all the studied ointments normalizes blood coagulation system, starting from the 3-rd day of treatment.
Keywords: Physiology; Medicine; Science; Chemistry; RL Dermatology