Роль холинового эфира N-(2-метоксибензоил)-О-изопропил -α, β-дегидротирозина в изменении концентрации тиреотропного гормона гипофиза и тиреоидных гормонов в сыворотке крови крыс в условиях экспериментального гипотиреоза - Т. С. Хачатрян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучены особенности концентрации тиреотропного гормона гипофиза и тиреоидных гормонов в крови крыс с экспериментальным гипотиреозом до и после инъекций холинового эфира N-(2-метоксибензоил)-О-изопропил-α,β-дегидротирозина. При введении холинового эфира N-(2-метоксибензоил) -О-изопропил-α,β-дегидротирозина происходило понижение концентрации тиреотропного гормона гипофиза и повышение уровня тиреоидных гормонов и достигало их значений у интактных животных. Հետազոտել է հիփոֆիզի թիրոիդ հորմոնի և վահանագեղձի հորմոնների բաղադրության աստիճանը առնետների արյան մեջ, փորձարարական հիփոթիրեոզի պայմաններում, քոլինի էսթեր N-(մեթոքսիբենզոիլ)-О-իզոպրոպիլ-α,β-դեհիդրոթիրոզին օգտագործելուց առաջ և հետո: Քոլինի էսթեր N-(մեթոքսիբենզոիլ)-Օ-իզոպրոպիլ- α,β-դեհիդրոթիրոզինի ազդեցության տակ կենդանիների արյան մեջ տեղի են ունենում հիփոֆիզի թիրոիդ հորմոնի բաղադրության կտրուկ նվազում և վահանագեղձի հորմոնների բաղադրության կտրուկ աճ, որը բնորոշ է նորմալ կենդանիներին: The aim of the present study is to investigate the features of thyroid stimulating hormone concentrations and thyroid hormones in the blood of rats with experimental hypothyroidism before and after injection of the choline ester of N-(2-methoxybenzoyl)- O-isopropyl-α,β-dehydrothyrozine. Decrease of the concentration of thyroid stimulating hormone and increase of the level of thyroid hormones in the blood serum of rats take place and reached their values in intact animals under the action of choline ester of N-(2-methoxybenzoyl)-O-isopropyl-α,β- dehydrothyrozine.
Keywords: Biology; Science; Natural history