Mетаболический профиль L-аргинина в головном мозге мышей при асцитной карциноме Эрлиха и влияние противоопухолевой терапии авирулентными штаммами Escherichia coli: синтаза оксида азота. Сообщение 2 - О. Х. Авагян; Н. Х. Алчуджян; Н. О. Мовсесян; А. А. Агабабова (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Oбнаружено активирование синтазы оксида азота в цитоплазме головного мозга и цитоплазме и митохондриях лейкоцитов брюшной полости мышей и ассоциированное повышение содержания L-цитруллина и стабильных метаболитов оксида азота в исследуемых клеточных компартментах при асцитной карциноме Эрлиха. При противоопухолевом лечении клиническими авирулентными штаммами Escherichia coli нормализуется активность синтазы оксида азота в клетках головного мозга так же, как и в цитоплазме перитонеальных лейкоцитов. Առաջին անգամ ազոտի օքսիդի սինթազի խթանումը բացահայտվել է գլխուղեղի հյուսվածքների բջջապլազմայում և որովայնի լեյկոցիտների բջջապլազմայում և միտոքոնդրիումներում, ինչպես նաև L-ցիտրուլինի ու ազոտի օքսիդի նյութափոխանակության կայուն միացությունների մակարդակի աճը հետազոտվող բջջային բաղադրամասերում մկների Էրլիխի ասցիտային կարցինոմայի ժամանակ: E. coli-ի ոչ ախտածին կլինիկական շտամների հակաուռուցքային բուժումն ուղեկցվում է կարգավորիչ ազդեցությամբ ազոտի օքսիդի սինթազի ակտիվության վրա գլխուղեղի և որովայնի լեյկոցիտների բջջապլազմայում: Up-regulation of the nitric oxide synthase (NOS) in cytoplasm of the brain tissues and in cytoplasm and mitochondria of the peritoneal leucocytes in mice, as well as the associated increase in the level of L-citrulline and nitric oxide stable metabolites in the studied cellular compartments are observed at Ehrlich ascites carcinoma. The NOS activity is normalized in cytoplasm of brain tissues and peritoneal leucocyte durings cancer therapy with avirulent clinical strains of Escherichia coli.
Keywords: Electrolytes