Մաշտոցապատումը Ղազար Փարպեցու «Հայոց պատմության» մեջ - Ա. Ա. Սահակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հինգերորդ դարի պատմիչ Ղազար Փարպեցին իր «Հայոց պատմության» առաջին դրվագում վարքագիր Կորյունին դրվատելով հանդերձ՝ շարադրում է «մաշտոցապատումի» նոր տարբերակ, որի բնագիրը, հակառակ բանասիրության մեջ ընդունված կարծիքին, մեզ է հասել անթերի: Историограф V в. Лазарь Парпеци в первой части своей «Истории Армении», восхваляя «Житие Маштоца» Корюна, тем не менее изложил новую версию приобретения алфавита, целостный текст которой дошел до нас без потерь вопреки принятому в армянской филологии противоположному мнению. Though the 5th century historiographer Lazar Parpetsi praises hagiographer Koryun in the first chapter of his “History of Armenia”, he still introduces a new version of the “Mashtots story”, the original version of which, against the views accepted in philology, has reached us in a perfect condition.
Keywords: History; D History