Моделирование регуляции равновесия в системе артериальной барорецепции на основе гибридного автомата - М. Э. Ширинян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследована система кратковременной регуляции артериального давления через механизм артериальной барорецепторной рефлексии. Введена формализация модели, которая описывает регуляцию артериального давления на основе артериального барорефлекса в состоянии покоя. Модель реализована на основе гибридных автоматов, приводящих систему артериального барорецепторного рефлекса в равновесное состояние. Ուսումնասիրված հարցը վերաբերում է արյան զարկերակային ճնշման կարճատև կարգավորման համակարգին, որը իրականացվում է զարկերակային բարորեցեպտորների մասնակցությամբ: Աշխատանքում ներառված է մոդելի ֆորմալիզացումը, որը հնարավորություն է տալիս նկարագրել զարկերակային ճնշման կանոնավորման մոտեցումները` հիմնված բարորեցեպտորային ռեֆլեքսի վրա` հանգիստ պայմաններում: Նշված մոդելը հիմնված է հիբրիդ ավտոմատների գործունեության սկզբունքների վրա, որոնցով պայմանավորված է բարորեցեպտորային ռեֆլեքսի հավասարակշիռ լինելը: The system of short-term regulation of arterial pressure through the mechanism of the arterial baroreceptor reflex is researched. The formalization of the model, which describes the regulation of arterial pressure based on arterial baroreflex in the state of quiescence is introduced. The model is realized on the basis of hybrid automata returning the arterial baroreceptor reflex system into the state of equilibrium.
Keywords: Physiology; Science