Роль нового производного циансодержащих лактонов в регуляции метаболизма компонентов фосфоинозитидного цикла мембран клеток тимуса при саркоме-45 - А. С. Карагулян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано содержание некоторых компонентов фосфоинозитидной сигнальной системы мембран клеток тимуса при экспериментальной опухли саркома-45. Установлено, что при этом происходит увеличение уровня моно-, ди- и трифосфоинозитидов, приводящее к нарушению коэффициентов. После применения соединения циансодержащего лактона наблюдается определенная нормализация уровня изучемых компонентов биомембран. Ուսումնասիրվել են թիմուսի բջիջների թաղանթների ֆոսֆոինոզիտիդային ազդանշանային համակարգի որոշ բաղադրամասերի պարունակության փոփոխությունները փորձարարական սարկոմա-45-ի ժամանակ։ Հաստատված է, որ այդ պայմաններում դիտվում են մոնո-, դի- և եռֆոսֆոինոզիտիդների մակարդակների բարձրացում և նրանց հարաբերակցության գործակիցների փոփոխություններ։ Ցիան խումբ պարունակող չհագեցած լակտոնի օգտագործումից հետո տեղի է ունենում ուսումնասիրվող բոլոր ցուցանիշների որոշակի նորմավորում։ The content of some components of phosphoinositide signaling system of thymocytes membranes in case of experimental tumour sarcoma-45 has been investigated. It has been established that under such conditions occurred a level growth of mono-, di- and triphosphoinositides leading to infringement of coefficients of their relations, as well as to destructive modifications of thymocytes biomembranes. After application of cyan containing lactone conjunction definite normalization of the level of the studied biomembranes components is observed.
Keywords: Electrolytes