Колебательные процессы и их бифуркации в системе плазма-конденсат с обратными связями - Г. Н. Караджян; А. М. Кечиянц; Ж. Р. Паносян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследуется трехмерная нелинейная динамика системы плазма-конденсат со стационарной внешней плазменной накачкой. Показано, что в такой системе возможен неравновесный фазовый переход - спонтанная генерация релаксационных колебаний динамических переменных. Հետազոտվում է արտաքին կայուն պլազմային մղումով պլազմախտուցքային համակարգի եռաչափ ոչ գծային դինամիկան։ Ցույց է տրված, որ այդպիսի համակարգում կարող է գոյություն ունենալ անհավասարակշիռ փուլային անցում, որը դինամիկական մեծությունների նվազող տատանումների ինքնաբեր գեներացիա է։ The three-dimensional nonlinear dynamics of plasma–condensate systems with stationary external plasma pumping is studied. It is shown, that in such system nonequilibrium phase transition is possible – spontaneous generation of damping oscillations of dynamic variables.
Keywords: Physics; Science