Эффективное решение нестационарной смешанной граничной задачи для упругой полуплоскости - А. Н. Мартиросян; Г. А. Мартиросян; К. С. Костандян; А. С. Динунц (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Դիտարկվում է ոչ ստացիոնար խառը եզրային խնդիրը իզոտրոպ կիսահարթություն զբաղեցնող առաձգական միջավայրի համար: Նրա եզրում աջ կիսաառանցքի վրա, տրված է հորիզոնական տեղափոխությունը, և նրանից դուրս եզրը ազատ է լարումներից. ամբողջ եզրի վրա լարումների նորմալ բաղադրիչները զրո են: Լուծումը փնտրվում է ըստ ժամանակի` Լապլասի, ըստ կոորդինատի` Ֆուրյեի ինտեգրալ ձևափոխությունների մեթոդով, և այն բերվում է Վիներ-Հոպֆի հավասարման, որը լուծվում է էֆեկտիվ ճանապարհով: Տրվում է ինտեգրալ ձևափոխությունների շրջումը` բերելով լուծումը Սմիռնով- Սոբոլևի տեսքի: Ստացված է շոշափող լարման բաշխումը և հորիզոնական տեղափոխությունը կիսաառանցքների վրա: Հաշվարկված է լարումների ինտենսիվության գործակիցը եզրային կետի շրջակայքում: It is considered the dynamic plane problem on motion of isotrop elastic media, occupying the half- plane, on the surface of which along the right semiaxis the horizontal displacement component is done, and out of it the surface is free from stresses, and along the whole surface the vertical component of stresses is zero. The solution is obtained by the integral transformation method and by the solution of Wienner-Hopf equation.
Keywords: Mechanics