Frequency Distributions in Growing Biomolecular Networks Based on Stable Densities - J. Astola; E. A. Danielyan; A. H. Arakelyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մեծածավալ աճող կենսամոլեկուլյար համակարգերում շարունակվում են բաշխումների որոնումները` դրանցում առաջացող էմպիրիկ բաշխումները մոտարկելու համար: Ելնելով կենսա- մոլեկուլային համակարգերի մասին մեծաքանակ տվյալներից` որոշ ընդհանուր վիճակագրական փաստեր են հաստատվել էմպիրիկ հաճախականային բաշխումների վերաբերյալ: Այս աշխատանքում, որպես հաճախականային բաշխումների անընդհատ նմանակներ, առաջարկում ենք խտությունների երկպարամետրանի ընտանիքներ` կապված կայուն բաշխումների հետ: Ցույց ենք տալիս, որ այդ ընտանիքները բավարարում են կենսամոլեկուլային համակարգերում առաջացող հաճախականային բաշխումների համար ստացված բոլոր վիճակագրական փաստերին: В растущих биомолекулярных системах больших размерностей продолжаются поиски распределений, которые могут служить аппроксимациями для возникающих в них эмпирических распределений. Исходя из огромных баз данных для таких систем установлены некоторые общие статистические факты эмпирических частотных распределений. В данной работе в качестве непрерывных аналогов частотных распределений предложены двухпараметрические семейства плотностей, связанные с устойчивыми законами. Показано, что эти семейства удовлетворяют известным статистическим свойствам эмпирических распределе- ний, возникающих в биомолекулярных системах.
Keywords: Mathematics; Science