Регуляторная роль трансаминирования в сукцинатзависимом поглощении Ca2+ в митохондриях - Г. Г. Саакян; И. Р. Саакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Բացահայտվել է տրանսամինացման սուբստրատների, գլյուտամինաթթվի և կետագլյուտարաթթվի հակադարձ ազդեցությունը սուկցինատ կախյալ շնչառության, ՆԱԴ-ի վերականգման, Ca2+-ի կուտակման պրոցեսների վրա կենդանիների սրտի և լյարդի միտոքոնդրիումներում: Ցույց է տրվել Ca2+-ի սուկցինատ կախյալ կլանման բարձր զգայունակությունը գլյուտամատի և կետագլյուտարատի 1:10 մՄ սահմաններում քանակական հարաբերության փոփոխման նկատմամբ: It was revealed that glutamate (GLU) and α-ketoglutarate (KGL), the substrates involved in transamination, have reciprocal effects on the succinate-dependent processes of respiration, NADN reduction, as well as on the accumulation and stable retention of Ca2+ in heart and liver mitochondria of various animal species.
Keywords: Biology; Science; Natural history; Chemistry