Трехмерная задача распространения поверхностных волн Рэлея - В. М. Белубекян; М. В. Белубекян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Դիտարկվում են իզոտրոպ կիսատարածության մեջ առաձգական մակերևութային ալիքների տարածման խնդիրներ` կիսատարածության եզրին եզրային պայմանների երկու տարբերակի դեպքում: Խնդիրների հետազոտությունը պարզեցվում է պոտենցիալ ֆունկցիաների ներմուծմամբ, հարթ դեֆորմացիայի խնդիրների նմանությամբ: Այն դեպքում, երբ եզրի վրա տրված է բոլոր երեք լարումների` զրոյի հավասար լինելու պայմանը, ստացվում է Ռելեյի հարթ դեֆորմացիայի խնդրի հայտնի րնդհանրացումը: Եթե եզրի վրա տրված է, որ զրոյական են նորմալ լարումը, շոշափող լարումներից մեկը և նրան ուղղահայաց շոշափող տեղափոխությունը, ապա ստացվում է նոր դիսպերսիոն հավասարում: Այդ դեպքում մակերևութային ալիքը, ի տարբերություն Ռելեյի ալիքի, ունի դիսպերսիայի հատկություն: Գտնվել են նաև այն պայմանները, որոնց դեպքում մակերևութային ալիքը գոյություն ունի: Problems of propagation of elastic surface waves in an isotropic semi-space are considered, with two variants of boundary conditions at the surface of semi-space. Investigation is simplified by introducing potential functions, analogous to plane-strain problems. In the case, when on the surface all three components of stresses are given to be zero, the known generalization of Reyleight plane strain problem is obtained. But in the case when on the surface it is given that normal stresses, one of the shear stresses and one of the shear displacements are equal to zero, then a new dispersion equation is obtained. In this case the surface wave, in contrary to the Reyleight waves, is dispersive. Conditions of existence of the surface wave are obtained.
Keywords: Physics; Science