Влияние начальной разориентации армирования на механическое поведение слоистых стеклопластиков при статических нагружениях - К. А. Карапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է պատրաստման փուլում ամրանավորման ուղղության հնարավոր շեղման ազդեցությունը շերտավոր ապակեպլաստե հարթ և խողովակաձև փորձանմուշների ամրության և դեֆորմատիվության վրա` ստատիկ միառանցք ձգման և պարզ ոլորման պայմաններում: Ցույց է տրված, որ ամրանավորման նշված շեղումը, գործնականում չազդելով շերտավոր ապակեպլաստների ամրության վրա, կարող է հանգեցնել Յունգի և սահքի մոդուլների մեծությունների էական նվազմանը, իչպես նաև այդպիսի նյութերից պատրաստված բարակապատ խողովակների մոտ էական սահքի և զգալի առանցքային դեֆորմացիաների առաջացմանը` դրանք, համապատասխանաբար, միառանցք ձգման և ոլորման ենթարկելիս: The influence of the possible deflection of reinforcement orientation in the producing stage of the flat and tubular specimens from layered glass-reinforced plastic on their strength and strain properties at the uniaxial tension and simple torson is investigated. It is obtained that the above mentioned deflections practically do not influence on the strength of glass-reinforced plastic, but it can lead to the considerable decrease of the values of Young’s modulus and shear modulus. These deflections can be the reason of origin of the considerable high shear and axial strains of the thin-walled glass-reinforced plastic tubes under the uniaxial tension and simple torsion correspondingly.
Keywords: Physics; Mathematics; Science