Задача приоритетного оптимального управления движением и управляемость линейных систем - В. Р. Барсегян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրված է մի քանի ղեկավարող ազդեցություններով, որոնցից յուրաքանչյուրն ունի իր բնութագրիչ պարամետրը, գծային համակարգի ղեկավարելիությունը և նրա շարժման, ըստ կարևորության, օպտիմալ ղեկավարման խնդիրը: Բերված են ոչ ստացիոնար և ստացիոնար համակարգերի լրիվ ղեկավարելիության պայմանները: Ցույց է տրված, որ, ըստ առանձին ղեկավարումների, համակարգը կարող է լինել ոչ լրիվ ղեկավարելի, իսկ նրանց համախմբությամբ` լրիվ ղեկավարելի: Օպտիմալ ղեկավարման խնդրի լուծման համար օպտիմալ ղեկավարող ազդեցությունների կառուցումից հետո որակի հայտանիշի հաջորդ մինիմալացումը կատարվում է ղեկավարումների կարևորությունը բնութագրող պարամետրերի ընտրությամբ: In this paper the problem of the prior optimal control of the movement of the several controlling influences and controlability of the linear systems are considered. Complete controlling conditions of the nonstationary and stationary systems are given. It is shown that the system can be incompletely controlable due to each controlling influence, but due to their unity they can be completely controlable. For the solving problem of the prior optimal control of the movement, after building optimal controlling influences, the minimization of the quality criteria is done by the parameters, characterizing the priority of the controlling influences.
Keywords: Physics; Mathematics; Science