Плоская бинарная модель четырехмерного пространства и интерпретация мнимых элементов действительной евклидовой плоскости - К. А. Согомонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Որպես R2 իրական էվկլիդյան հարթության երկրաչափական կեղծ տարրեր դիտվում են այդ հարթությունն իր մեջ ընդգրկող C2 կոմպլեքս հարթության այն տարրերը, որոնք չեն պատկանում R2-ին: Այս տարրերի մեկնությունը R2-ում ստանալու համար նախ դիտարկվում է C2 հարթության իզոմորֆ արտապատկերումը R4 քառաչափ տարածության վրա, ապա R4 տարածության պրոյեկցիոն բինար արտապատկերումը R2 հարթության վրա: Ամենապարզ մեկնությունը ստացվում է այն դեպքում, երբ իբրև պրոյեկտման կենտրոններ են ծառայում C2 հարթության ցիկլային կետերի կերպարները R2 տարածության մեջ: The elements of the complex plane C2 including the mentioned plane are considered as the R2 real Euclid plane geometric false elements. These elements do not belong to R2. To obtain the explanation of these elements in R2, first it is considered the isomorphic representation of C2 plane on the four-dimensional space R4 and then the binary projective representation of the space R2 on the R2 plane. It has been proved that the simplest explanation is obtained in the case, when the images of the cyclic points of the C2 plane are considered to be projecting centres in the space R4.
Keywords: Mathematics; Science