Сдвиги активности АТРаз в митохондриях мозга и печени белых крыс в возрастном аспекте под влиянием обогащенного пролином полипептида гипоталамуса - Л. А. Симонян; А. А. Симонян; А. С. Маргарян; Р. Б. Бадалян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է պրոլինով հարուստ պոլիպեպտիղի (ՊՀՊ) ազդեցությունը Mg2+-, Ca2+- և HCO3--կախյալ ԱՏՖազների ակտիվության վրա` 1- և 6-ամսական առնետների ուղեղից և լյարդից անջատված միտոքոնդրիումներում: Ցույց է տրվել, որ 1-ամսական առնետների նշված հյուսվածքներից անջատված միտոքոնդրիումներն օժտված են հետազոտված ԱՏՖազների համեմատաբար բարձր ակտիվությամբ: ՊՀՊ-ի ներգործությամբ դիտվել է տարբեր ԱՏՖազների կատալիտիկ ակտիվության զգալի աճ ինչպես ուղեղից, այնպես էլ լյարդից անջատված միտոքոնդրիումներում: Ընդ որում, այդ խթանումը 1-ամսականների համեմատությամբ ավելի ինտենսիվ է 6-ամսական կենդանիների միտոքոնդրիումներում: Կարելի է եզրակացնել, որ ՊՀՊ-ի ազդեցությունը ԱՏՖազների կատալիտիկ ակտիվության վրա կատարվում է ընտրողաբար և ունի որոշակի հասակային ուղղվածություն: The effect of PRP on the Mg2+-, Ca2+- and HCO3– - dependent ATPase activities in the mitochondria isolated from 1- and 6-month old rat brain and liver was studied. It was shown that mitochondria isolated from the mentioned tissues of 1-month old rats possessed relatively high ATPase activity in compare with that of 6-month old ones. A significant elevation of various ATPase catalytic activities was observed in the mitochondria isolated from the brain as well as from the liver. This elevation was more intensive in the mitochondria of 6-month old animals in compare with that of 1-month old ones. It may be concluded that PRP developed a selective effect on the ATPase catalytic activity expressing a definite age dependence.
Keywords: Biology; Science; Natural history; Chemistry