Синаптические механизмы вестибуло-таламических взаимоотношений - Л. П. Манукян; В. А. Саргсян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Դիտարկվել են կատվի Դեյտերսի կողմնային վեստիբուլային կորիզի նեյրոնների և թալամուսի կորիզների միջև առկա փոխհարաբերությունները: Ցույց է տրվել, որ թալամուսի Centrum Medianum և հետին վենտրալ կորիզների (VPL) էլեկտրական դրդումը Դեյտերսի կորիզի նեյրոնների մեծ մասի մոտ հրահրում է բազմասինապսային, իսկ երբեմն նաև մոնոսինապսային պատասխաններ: Սա վկայում է, որ ինչպես ուղեղի բազմաթիվ ուսումնասիրված այլ կենտրոնների դեպքում, թալամուսը նույնպես ուղղակի կամ միջնորդավորված կերպով մոդուլացնում է վեստիբուլաողնուղեղային համակարգը: Իր հերթին Դեյտերսի նեյրոնները իրենց վերընթաց աքսոնների միջոցով վեստիբուլային ինֆորմացիան հասցնում են թալամուս, որն այնուհետև կեղևային մշակումից հետո կեղևաողնուղեղային ուղիով մասնակցում է ողնուղեղի շարժիչ նեյրոնների հսկողությանը: Վերջին հաշվով վեստիբուլաթալամուսային կապերը, ընդգրկվելով Դեյտերսի կորիզի ամբողջացնող գործունեության մեջ, իրենց ուրույն մասնակցությունն են դրսևորում տարածության մեջ մարմնի դիրքի և կողմնորոշման կարգավորման գործընթացում:
Keywords: Physiology; Science