Аспартатаминотрансфераза - эффективный регулятор сукцинат - зависимого поглощения Ca2+ в митохондриях сердца и печени экспериментальных животных - И. Р. Саакян; Р. Г. Камалян; К. А. Гевондян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մշակվել է հյուսվածքային պրեպարատներում Ca2+-ի սուկցինատ կախյալ կլանման ինտենսիվությամբ ասպարտատտրանսամինազի ուղղորդվածությանը հետևելու մեթոդ, որի հիմքում Ca2+-ի կլանման վրա գլուտամինաթթվի և α-կետոգլուտարաթթվի հակառակ ազդեցությունն է` պայմանավորված սաթաթթվի օքսիդացմամբ: Վերջինս իրականացվում է օքսալաքացախաթթվի առաջացման և յուրացման ճանապարհով: Ցույց է տրվել Ca2+-ի կլանման բարձր զգայունությունը տրանսամինազների արգելակիչ ամինաօքսիքացախաթթվի նկատմամբ: Ստացված արդյունքները ընդլայնում են եղած պատկերացումները բջջի տարբեր մակարդակներում իրականացվող նյութափոխանա- կության պրոցեսների ինտեգրացման աստիճանի մասին:
Keywords: Biology; Science; Natural history; Chemistry