Влияние Nα-пара-бутоксибензоил-L- аргинина на продукцию оксида азота тромбоцитами и иммунокомпетентными клетками крови - Н. О. Мовсесян; Н. Х. Алчуджян; Г. В. Элбакян; К. Г. Карагезян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ազոտի օքսիդի (NO) սինթեզը L-արգինինից ուսումնասիրվել է մարդու արյան ձևավոր տարրերում (ՁՏ)` թրոմբոցիտներում, նեյտրոֆիլներում, մոնոցիտներում, լիմֆոցիտներում, ինչպես նաև ամբողջական արյան մեջ: NO-ի սինթեզը որոշվել է դիազո- տիզացման ռեակցիայի միջոցով: NO սինթազի (NOS) ակտիվությունը ուսումնասիրվող արյան ՁՏ-ում տարբերվում է ու փոփոխվում կալմոդուլինի (CaM) ազդեցության ներքո: Առողջ (38-51 տարեկան, n = 3) և պարբերական հիվանդությամբ (16-60 տարեկան, n = 4) տառապող կանանց մոտ գրանցվել են ՁՏ NOS-ի իզոֆերմենտային սպեկտրի փոփոխություններ նկատելի շեղումով դեպի Ca2+/CaM -կախյալ NOS-ի ակտիվությունը: Nα- պարա-բութօքսիբենզոիլ-L-արգինինը ցուցաբերել է ընտրողական ազդեցություն մարդու վերոհիշյալ կենսաքիմիական պատկերի վրա in vitro պայմաններում :
Keywords: Biology; Medicine; Science; Natural history