Особенности влияния гипоксического синдрома при зеараленоновой интоксикации на механизм формирования срывов резистентности эритроцитов к перекисному гемолизу и корригирующее действие сверхнизких доз физиологически активных соединений - М. К. Карагезян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Զեարալենոնային թունավորումների ժամանակ սպիտակ առնետների արյան էրիթրոցիտներում և նրանց թաղանթներում արձանագրվում են լիպիդների ազատ ռադիկալային ռեակցիաների արագացման վառ արտահայտված տեղաշարժեր: Վերջիններս պայմանավորված են նշված պրոցեսի վերջնական նյութի՝ մալոնային դիալդեհիդի քանակի զգալի ավելացմամբ ուսումնասիրված օբյեկտներում ինչպես NADP-H և առավելևս ասկորբատ-կախյալ գերօքսիդացման համակարգերում: Հակաօքսիդանտային ակտիվությամբ օժտված նատրիումի թիոսուլֆատի և սնկային ցածր մոլեկուլային երկպարուրային ՌՆԹ-ի կալցիումական ածանցյալի գերցածր քանակների (10-12M) ազդեցության ներքո հայտնաբերված է վերը նշված լիպիդային գերօքսիդների առաջացման պրոցեսի արագացման անկման փաստ, որը զուգորդվում է մալոնային դիալդեհիդի քանակության նվազմամբ, չհասնելով, սակայն, կոնտրոլ ցուցանիշների մակարդակին: Վերջինս հաջողվեց արձանագրել միայն նշված նյութերի համատեղ օգտագործման պայմաններում:
Keywords: Biology; Medicine; Science; Natural history