Влияние гепарина на температурный гомеостаз и развитие патологических процессов в организме при действии яда гюрзы - К. Р. Арутюнян; А. В. Восканян; Р. А. Арутюнян; М. В. Антонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Օձի թույնի և հեպարինի համատեղ ներարկման ժամանակ կասեցվում է թույնի հիպերթերմիկ ազդեցությունը առնետների որովայնի օրգանների վրա, դրա հետ մեկտեղ մարմնի «միջուկի» և «կեղևի» ջերմաստիճանը ներարկումից 30 րոպե հետո իջնում է: 90 րոպեի ընթացքում աղու ջերմաստիճանը իջնում է 0.30C կամ 37.3-ից մինչև 37.00C, մկանինը՝ 0.20C, այսինքն 35.7-ից մինչև 35.50C, իսկ պոչի զարկերակը՝ 26.7-ից մինչև 26.40C: Գյուրզայի թույնի 50% մահացու դոզան հեպարինի պաշտպանական ազդեցության ներքո պակասում է երկու անգամ և հավասարվում է 3.6 մգ/կգ առնետի զանգվածի 1.8 մգ/կգ դիմաց:
Keywords: Physiology; Science