Оптимизация систем логического программирования посредством преобразований их программ - С. А. Нигиян; Л. О. Хачоян; В. Р. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Աշխատանքում տրված է տրամաբանական ծրագրավորման T-օպտիմիզացվող համակարգի սահմանումը, որտեղ T-ն ծրագրերի ձևափոխությունների ինչ-որ մի բազմություն է: Ընդհանուր մոտեցման ցուցադրման համար ընտրված են PROLOG համակարգի ինտերպրետատորը և այն ձևափոխությունների բազմությունը, որոնք տեղափոխում և հեռացնում են ծրագրերի նախադասությունները, տեղափոխում են ատոմները ծրագրերի կանոնների մարմիններում: Տրամաբանական ծրագրավորման մի շարք համակարգերի համար ստացվել են արդյունքներ նրանց T-օպտիմիզացման վերաբերյալ:
Keywords: Mathematics; Science