The limitation of the axial normal stresses in the reinforced concrete structures under the fixed loads during the seismic impacts - E. Y. Khachian; P. A. Ter-Petrosyan; V. V. Poghosyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Համաձայն սեյսմակայուն շինարարության նորմերի [4] երկրաշարժի ժամանակ կրող կոնստրուկցիաներում թույլատրվում են որոշակի վնասվածքներ: Հոդվածը նվիրված է այդ վնասվածքների մակարդակի վրա երկաթբետոնե կառույցի սեփական քաշից առաջացած սեղմող լարումների դերին: Ցույց է տրված, որ ինչքան փոքր լինեն այդ լարումները, այնքան մեծ չափերի վնասվածքներ կարելի է թույլատրել: Ստացված արդյունքները վկայում են, որ Հայաստանի սեյսմիկ պայմաններում սեփական քաշից երկաթբետոնե սյուներում առաջացած նորմալ լարումները չպետք է գերազանցեն բետոնի նորմատիվային ամրության 25%-ը: Согласно нормам сейсмостойкого строительства [4] в несущих конструкциях при земле- трясениях допускаются определенные повреждения. В статье рассматривается зависимость уровня таких повреждений от сжимающих напряжений, возникающих в железобетонных конс- трукциях под действием собственного веса. Показано, что чем меньше эти напряжения, тем больше уровень допустимых повреждений. Полученные результаты свидетельствуют о том, что в сейсмических условиях Армении нормальные напряжения, возникающие в железобетонных колоннах под действием собственного веса, не должны превышать 25% нормативной прочности бетона.
Keywords: Technology; Building construction