К постановке задачи о сейсмической защите сооружения путем применения активных внешних сил - Э. Е. Хачиян; Л. А. Мовсисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Երկրաշարժերի ժամանակ կառուցվածքների հիմնատակերը հիմքերի հետ ենթարկվում են ստիպողական դինամիկական տեղաշարժերի, որոնց պատճառով նրանցում առաջացած իներցիոն ուժերը պատճառ են դառնում նրանց վնասվածության: Հոդվածում խնդիր է դրվում կառուցվածքում նախօրոք ստեղծել համապատասխան տեխնիկական հարմարանքներ, որոնք երկրաշարժի ժամանակ արտաքին էներգիայի աղբյուրի հաշվին նրանցում կառաջացնեն իներցիայի ուժերին հակադարձ ուղղված ակտիվ ուժեր, որոնց շնորհիվ կառուցվածքը կմնա անվնաս: Ստացված են այդ ուժերի մեծությունները՝ կախված երկրաշարժի ժամանակ գետնի արագացումների մեծություններից և քննարկվում են առաջարկվող եղանակի գործնական կիրառման տեխնիկական հնարավորությունները և դժվարությունները:
Keywords: Technology; Building construction