Nuclear and nucleolar indices in NIH 3T3 cell line in normal conditions and under the action of encephalomyocarditis virus - Z. A. Karalyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
NIH 3T3 բջջային կուլտուրայում հետազոտվել են կորիզային և կորիզակային որոշ ցիտոմետրիկ և քանակական ցուցանիշները նորմալ պայմաններում և էնցեֆալոմիոկարդիտի /ԷՄԿ/ վիրուսի ազդեցության տակ: ԴՆԹ-ի քանակը կորիզակներում ուղիղ համեմատական է կորիզում ԴՆԹ-ի քանակին /ինչպես փորձնական, այնպես էլ ինտակտ բջիջներում/: ԴՆԹ-ի քանակական հարաբերությունը կորիզակ/կորիզ համակարգում կայուն է ինչպես հսկիչ խմբում (0,161±0,015), այնպես էլ վիրուսի ազդեցության տակ (0,158±0,02): Ինտակտ բջիջներում և ԷՄԿ վիրուսի ազդեցության տակ, համաձայն կորիզակային ցիտոմետրիայի, կորիզում կորիզակների պարագծերի հարաբերությունը կարևոր գործոն է, որը գծային ավելանում է՝ կորիզում կորիզակների թվի ավելացման հետ: Կորիզում ԴՆԹ-ի պլոիդությունը բարձրանում է ԷՄԿ վիրուսի բջջաքայքայիչ ազդեցության տակ (2,24 «c» հսկիչ խումբ 3,79 «c» - ԷՄԿ ինֆեկցիա). Սակայն չկան փոփոխություններ էուպլոիդ բջիջների տոկոսներում՝ վիրուսային ինֆեկցիայի պայմաններում: ԴՆԹ-ի կոնցենտրացիան կորիզներում վիրուսի ազդեցության տակ ևս բարձրանում է (հսկիչ խումբ 0,84±0,097, ԷՄԿ 1,31±0,105 t = 3,29, p < 0,01): Ցույց է տրվել կորիզակներում ԴՆԹ-ի գումարային քանակի բարձրացման բացակայությունը՝ կորիզում կորիզակների թվի ավելացման հետ NIH 3T3 բջջային կուլտուրայում ինչպես վիրուսի ազդեցության տակ, այնպես էլ ինտակտ բջիջներում: ԴՆԹ-ի քանակը առանձին կորիզակներում նվազում է` NIH 3T3 բջիջների կորիզների կորիզակների բարձրացման հետ: В работе исследованы некоторые цитометрические и количественные показатели в ядрах и ядрышках клеток NIH 3T3 интактных и находящихся под действием вируса энцефаломиокардита (ЕМЦ) мышей. Показано, что количество ДНК в ядрышках прямо пропорционально количеству ДНК в ядрах (как в эксперименте, так и в норме). Отношение ДНК в ядрышко/ядро стабильно как в контроле (0,161±0,015), так и под действием вируса (0,158±0,02). При цитометрии ядрышек, как в норме, так и при действии вируса сумма периметров всех ядрышек ядра - важный фактор, значение которого возрастает линейно с ростом числа ядрышек в ядре. Плоидность ДНК в ядре возрастает при воздействии литической инфекции ЕМЦ (2,24 "с" контроль, 3,79 "с" - инфекция ЕМЦ). Однако нет изменений в проценте эуплодных клеток под действием острой инфекции вируса. Концентрация ДНК в ядре и под действием вируса также возрастает количество ядрышек в ядрах клеток NIH 3T3 как при действии вируса, тат и в контроле. Количество ДНК в отдельном ядрышке снижается с ростом количества ядрышек в клетках NIH 3T3.
Keywords: Medicine