Связь между стратегиями погонного преследования и параллельного сближения при прямолинейном движении преследуемого - В. С. Амбарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Աշխատանքում հետազոտվել է խաղերի տեսության մեջ հայտնի ուղղորդված (հետևման) հետապնդման և զուգահեռ մոտեցման ստրատեգիաների փոխադարձ կապի խնդիրը: Դիտարկվում է խաղ երկու մասնակիցների՝ P հետապնդողի և E հետապնդվողի միջև, երբ վերջինս շարժվում է ուղղագիծ: Ապացուցված է հետևյալ թեորեմը: Թեորեմ: Ենթադրենք, P հետապնդողը կիրառում է ուղղորդված հետապնդման ստրատեգիա, իսկ E հետապնդվողը շարժվում է ուղղագիծ: Այդ դեպքում մասնակիցների հանդիպման կետերի բազմությունը, որն իրենից ներկայացնում է Դեկարտյան օվալ, համընկնում է նրանց հանդիպման կետերի այն բազմության հետ, երբ P հետապնդողը կիրառում է զուգահեռ մոտեցման ստրատեգիա |(P(P(0)E(0)| հատվածի միջնակետի սկզբնական դիրքով և T=|P(0)E(0)|/(2α) հապաղումով: Թեորեմը ունի շատ պարզ երկրաչափական մեկնաբանություն (նկար):
Keywords: Mathematics; Science