Միջազգային փորձի դիտարկումներ Հայաստանի Հանրապետության գիտության պետական ռազմավարության մշակման գործում - Հարությունյան, Անուշ
Գիտության և տեխնոլոգիաների զարգացումը համարվում է ազգային մրցունակության, տնտեսական կայունության և նորարարական առաջընթացի առանցքային նախապայման։ Գիտության պետական ռազմավարությունների արդյունավետ ձևավորումն ու իրականացումը հնարավորություն են տալիս ապահովել գիտահեն տնտեսության զարգացում և գիտական ներուժի նպատակային օգտագործում։ Հայաստանի համար այս խնդիրը հատկապես կարևոր է՝ հաշվի առնելով սահմանափակ ռեսուրսները և գիտահետազոտական համակարգի կառուցվածքային խնդիրները։ Ուսումնասիրության արդիականությունը բխում է Հայաստանի գիտական քաղաքականության արդիականացման և միջազգային չափանիշներին համապատասխանեցման անհրաժեշտությունից։ Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել գիտության պետական ռազմավարությունների մշակման և իրականացման միջազգային փորձը՝ բացահայտելով այն մեխանիզմները, որոնք նպաստում են գիտահեն զարգացման և նորարարական տնտեսության ձևավորմանը։ Развитие науки и технологий рассматривается как ключевая предпосылка национальной конкурентоспособности, экономической устойчивости и инновационного прогресса. Эффективное формирование и реализация государственных научных стратегий позволяет обеспечить развитие экономики, основанной на знаниях, и целенаправленное использование научного потенциала. Для Армении данный вопрос особенно актуален, учитывая ограниченные ресурсы и структурные проблемы исследовательской системы. Актуальность исследования обусловлена необходимостью модернизации научной политики Армении и ее приведения в соответствие с международными стандартами состояние. The development of science and technology is considered a key prerequisite for national competitiveness, economic stability, and innovative progress. The effective formulation and implementation of state science strategies make it possible to ensure the growth of a knowledge-based economy and the targeted use of scientific potential. For Armenia, this issue is particularly important, given the limited resources and structural challenges of the research system. The relevance of the study arises from the need to modernize Armenia’s scientific policy and align it with international standards.
Keywords: Տնտեսագիտություն