Влияние персистенции герпесвируса II типа на естественные киллерные клетки у больных легочным туберкулезом - М. А. Каралян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մեր կողմից ցույց է տրվել, որ Հայաստանում հասարակ հերպես վիրուս II-ի (ՀՀՎ-II) ինֆեկցիան ունի լայն տարածում թոքային տուբերկուլյոզով հիվանդների մոտ: Իմուն պատասխանի բնական քիլերային (ԲՔ) օղակի զարգացող անբավարարության մեջ գլխավոր գործոնը հանդիսանում է ՀՀՎ-II: ՀՀՎ-II-ի ժամանակ ԲՔ բջիջների ցիտոտոքսիկ ինդեքսի կտրուկ նվազումը ցուց է տալիս, որ հերպեսվիրուսային ինֆեկցիան հանդիսանում է իմունային անբավարարության հիմնական պատճառը թոքային տուբերկուլյոզով հիվանդների մոտ: Միաժամանակ CD56+ բջիջների քանակի ոչ հավաստի նվազումը, որը դիտվում է ՀՀՎ-II ինֆեկցիայի ռեցիդիվների ժամանակ, թույլ է տալիս ենթադրել, որ այս պրոցեսի հիմքում գլխավորապես ընկած է տուբերկուլյոզի քրոնիկ ընթացքը:
Keywords: Medicine