О связи обильности плодоношения древесно-кустарниковых пород с активностью функционирования ассимиляционного аппарата - В. В. Казарян; В. А. Давтян; Л. Н. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է արևելյան և մշակութային («բելֆլյոր դեղին» սորտ) խնձորենիների, սովորական մասրենու և կլորատերև ամելանխիերի ասիմիլյացիոն ապարատի և գեներատիվ օրգանների փոխհարաբերությունը` կապված նրանց ծաղկա- և պտղաթափի հետ: Պարզվել է, որ տերևային ինդեքսի, մեկ գեներատիվ օրգանին ընկնող ասիմիլյացիոն մակերեսի, ինչպես նաև քլորոֆիլային ինդեքսի և ֆոտոսինթեզի գումարային մեծության ցուցանիշներն ավելի բարձր են արևելյան խնձորենու և մասրենու մոտ: Վերջիններիս մոտ նշվել է նաև թույլ ծաղկա- և պտղաթափ, որի շնորհիվ բավականին բարձրացել է օգտակար պտղագոյացման տոկոսր: Ստացված տվյալների հիման վրա արևելյան խնձորենին և սովորական մասրենին բնութագրվել են որպես առատ, իսկ «Բելֆլյոր դեղին» սորտը և ամելանխիերը` թույլ պտղաբերողներ: Եզրակացություն է արվում, որ զարգացած ասիմիլյացիոն ապարատը գեներատիվ օրգաններին ապահովում է անհրաժեշտ քանակությամբ ասիմիլյատներով, որի շնորհիվ պակասում է ծաղկա- և պտղաթափը և բարձրանում ծառաթփային տեսակների բերքատվությունը:
Keywords: Botany; Science