Ультраструктурные эквиваленты алюминиевого токсикоза под влиянием пролин-богатого пептида гипоталамуса - В. А. Шахламов; А. А. Галоян; Г. Н. Полякова; А. Г. Ваградян; М. А. Симонян; М. И. Агаджанов; И. М. Богданова; В. И. Алтухова; Л. И. Кондакова (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
0,2 մլ 10% ալյումինի (ALCL3) լուծույթի ներարկումից հետո առնետների հիպոկամպի և գլխուղեղի կեղևի պիրամիդային բջիջներում դիտվում է նեյրոնների այտուցում, որոշ նեյրոններում նկատվում է ալյումինի մասնիկների առկայություն, ինչպես նաև ալյումինի թափանցում բջջի կորիզ: Նյարդաթելերի միելինային թաղանթները ամբողջությամբ լցված են ալյումինի մոլեկուլներով: Պրոլինով հարուստ պոլիպեպտիդի նախնական ներարկումից հետո (100-200 մգ) առնետների ուղեղի նշված նեյրոններում էլեկտրոնային միկրոսկոպիկ հետազոտությամբ ալյումինի մոլեկուլների առկայություն չի նկատվում: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ալյումինի մոլեկուլները միկրոպինոցիտոզային վեզիկուլների միջոցով թափանցում են էպիթելիոցիտների ցիտոպլազմա և ապա` բջջային կորիզ: Համանման պատկեր է դիտվում երիկամներում և ստամոքսի գեղձերում: Պեպտիդի նախնական ներարկումից մեկ օր հետո ալյումին ներարկելիս ուղեղի բջիջներում, սպիներում, երիկամներում, ինչպես նաև ստամոքսի գեղձերում այլևս ալյումինի կուտակումներ չեն նկատվում: Ստացված տվյալները վկայում են, որ պրոլինով հարուստ պոլիպեպտիդը կարող է մեծ դեր խաղալ ալյումինային տոքսիկոզի բուժման համար:
Keywords: Botany; Science; Physiology