О несимметричном вдавливании жесткого штампа в упругую ортотропную полуплоскость, ослабленную внутренним вертикальным конечным разрезом - С. А. Мелкумян; А. Ж. Григорян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Դիտարկվում է հորիզոնական եզրից որոշ հեռավորության վրա ներքին վերջավոր ուղղաձիզ ճեղքով թուլացված առաձգական, օրթոտրոպ կիսահարթության ոչ համաչափ հարթ-կոնտակտային խնդիրը` ճեղքի առանցքից դեպի աջ որոշ հեռավորության վրա, կիսահարթության հորիզոնական եզրի վերջավոր երկարությամբ հատվածում` կիրառված կամայական ողորկ հիմքով կոշտ դրոշմի ճնշումից: Ենթադրվում է, որ դրոշմի և կիսահարթության միջև շփումր բացակայում է: Ճեղքի եզրերում գործում են կամայական նորմալ լարումներ, իսկ ճեղքի ձախ հորիզոնական եզրի վրա տրված են նորմալ և շոշափող լարումներ: Խնդրի լուծումը ներկայացվում է ճեղքի առանցքով բաժանված երկու քառորդ հարթությունների համար խառը եզրային խնդիրների լուծումների գումարի տեսքով: Այդ լուծումները ներկայացված են տեղափոխությունների համար Ֆուրյեի ինտեգրալների գումարով: Օգտվելով եռակի ինտեգրալ հավասարումների մեթոդից, խնդրի լուծումը հանգեցնում է Ֆրեդհոլմի տիպի երկրորդ սեռի երկու կանոնավոր ինտեգրալ հավասարումներից բաղկացած համակարգի լուծմանը:
Keywords: Physics; Science