Key Indicators and Features of Economic Activity Assessment in the Republic of Armenia - Tashyan, Gayane (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Economic activity is one of the most important indicators of economic stability and growth in each country. In Armenia, the past decade has recorded significant GDP growth; however, it has been accompanied by high fluctuations, driven both by external shocks (COVID-19 pandemic, Russia-Ukraine war) and internal structural characteristics. This paper is devoted to the analysis of the main indicators of Armenia’s economic activity, covering the dynamics of GDP and the Economic Activity Index (EAI). The research reveals that the main driving forces of the current economic growth are the construction and services sectors, while industry and export-oriented branches have declined, largely due to the neutralization of gold re-export volumes. The analysis presented in the paper provides an opportunity to assess the main challenges of Armenia’s economic activity and to propose relevant strategic directions. Տնտեսական ակտիվությունը յուրաքանչյուր երկրի տնտեսական կայունության և աճի կարևորագույն ցուցանիշներից է։ Հայաստանում վերջին տասնամյակում արձանագրվել է ՀՆԱ զգալի աճ, սակայն դա ուղեկցվել է բարձր տատանումներով՝ պայմանավորված ինչպես արտաքին ցնցումներով (COVID-19 համավարակ, ռուս-ուկրաինական պատերազմ), այնպես էլ ներքին կառուցվածքային առանձնահատկություններով։ Սույն հոդվածը նվիրված է ՀՀ տնտեսական ակտիվության գնահատման հիմնական ցուցանիշների վերլուծությանը՝ ընդգրկելով ՀՆԱ և տնտեսական ակտիվության ցուցանիշի (ՏԱՑ) շարժընթացը։ Հետազոտության արդյունքում արձանագրվել է, որ տնտեսության ներկայիս աճի գլխավոր շարժիչ ուժերը շինարարության ու ծառայությունների ոլորտներն են, մինչդեռ արդյունաբերությունը և արտահանման ճյուղերը գրանցել են անկում՝ պայմանավորված հատկապես ոսկու վերաարտահանման ծավալների չեզոքացմամբ։ Հոդվածում ներկայացված վերլուծությունը հնարավորություն է տալիս գնահատելու ՀՀ տնտեսական ակտիվության հիմնական մարտահրավերները և առաջարկելու համապատասխան ռազմավարական ուղղություններ։ Экономическая активность является одним из ключевых показателей экономической стабильности и роста страны. За последнее десятилетие в Армении был зафиксирован значительный рост ВВП, однако он сопровождался высокой волатильностью, обусловленной как внешними шоками (пандемия COVID-19, российско-украинская война), так и внутренними структурными особенностями. Настоящая статья посвящена анализу основных показателей оценки экономической активности в Армении, охватывая динамику ВВП и Индекса экономической активности (ИЭА). Исследование показало, что основными движущими силами текущего экономического роста являются строительный и сфера услуг, тогда как промышленность и экспортно ориентированные отрасли продемонстрировали спад, особенно из-за нейтрализации объемов повторного экспорта золота. Представленный в статье анализ позволяет оценить основные вызовы экономической активности Армении и предложить соответствующие стратегические направления.
Keywords: Pulse Of The Economy