ԵՄ քաղաքականությունը Հարավային Կովկասում. տարբերակման բարդ ուղին - Գևորգյան, Նորա (“Center of Perspective Researches and Initiatives” of the Scientific State Committee (Ministryof Education and Science, RA))
Հոդվածում ուսումնասիրվում են Հարավային Կովկասում ԵՄ քաղաքականության զարգացման փուլերը: Գնահատելով Եվրոպական միության (ԵՄ) ու Հարավային Կովկասի համագործակցության դինամիկան՝ ներկայացվում է, թե որքանով են ԵՄ հարևանության ծրագրերն արձագանքում Հարավային Կովկասի պետությունների՝ ԵՄ-ին առնչվող տարբեր դիրքորոշումներին, հետաքրքրություններին և հավակնություններին:Արձանագրվում է, որ թեև ԵՄ քաղաքականությունը Հարավային Կովկասում կրել է լուրջ փոփոխություններ, սակայն դրա արդյունավետությունը մնում է ոչ բարձր: Քննարկվում են Հարավային Կովկասի տարածաշրջանում ԵՄ հարևանության ծրագրերի ձախողման տարբեր տեսակետներներ: Հետազոտությունը ցույց է տալիս դիվերսիֆիկացիայի կարևորությունը՝ արևելյան ուղղությամբ ԵՄ քաղաքականության արդյունավետության մեծացման տեսանկյունից: Առաջարկվում է Հարավային Կովկասում ԵՄ քաղաքականությաւն զարգացումը բաժանել երեք փուլերի: The article analyses the evolution of EU policy in the South Caucasus. Discussing the EU’s neighbourhood programmes and assessing the evolution of the interplay between the European Union and the South Caucasus, the article investigates to what extent the EU’s neighbourhood policy responds to the South Caucasian states’ diverse EU-related attitudes, interests and ambitions. It provides possible explanations of underachievement of the EU’s neighbourhood programmes in the South Caucasus region. The study further shows the significance of the diversification approach in boosting the effectiveness of the EU’s eastward policy. The article also provides an accurate chronology of EU policy development in the South Caucasus.
Keywords: Եվրոպական հարևանության քաղաքականություն