Արևելյան գործընկերության ծրագիրը Հարավային Կովկասում. ԵՄ քաղաքականության ձախողված դեպքը - Ֆերմ-Մալկա, Մորգան; Փիլոյան, Մելինե Գոնսալես (“Center of Perspective Researches and Initiatives” of the Scientific State Committee (Ministryof Education and Science, RA))
Տարբեր շահագրգիռ կողմեր Արևելյան գործընկերությունը միաձայն ճանաչում են որպես անբավարար արդյունքներ գրանցած ծրագիր, այդ թվում՝ Հարավային Կովկասի երեք պետություններում: Հոդվածում նշվում է, որ այդ ձախողման պատճառներն այնպիսի արտածին գործոններ չեն, ինչպիսիք են Հարավային Կովկասի քաղաքականության բարդությունը կամ Ռուսաստանի հակասական դերակատարությունը, այլ՝ ԵՄ արտաքին քաղաքականության իրականացման գործընթացներում առկա թերությունները: Բացելով ԵՄ-ի ‹‹սև արկղը››՝ հոդվածում ընդգծվում է այդ գործընթացների եռակողմ բարդությունը և քննարկվում այն ուղին, որով այդ բարդությունը խոչընդոտում է ԵՄ-ին՝ արդյունավետ դերակատար և հուսալի գործընկեր լինելու հարցում: ԵՄ-ը շարունակում է մնալ բազմակողմ համագործակցության անցումային փուլում, ինչը խոչըն-դոտում է վերջինիս օպտիմալ արտաքին (տվյալ դեպքում՝ Հարևանության) քաղաքականության ձևավորմանն ու իրականացմանը: Անցումն իրական վերազգային քաղաքականությանը հնարավորություն կտա հաղթահարել այդ թերությունները, մինչդեռ ներկայիս քաղաքական համատեքստն ուրվագծում է անորոշ ապագա: The Eastern Partnership is consensually recognised by the various stakeholders as bearing unsatisfactory results, including in the South Caucasus republics. In this article we argue that the causes for this failure are not to be found in exogenous factors such as the complexity of South Caucasian politics or the confounding role of Russia, but in the shortcomings of EU foreign policy-making processes. Opening the 'black box' of the EU, we outline the three-dimensional complexity of these processes and discuss the way in which this complexity prevents the EU to be an efficient actor and a reliable partner. The EU is stuck in a transitional phase of multilateralism which prevents it to design and implement optimal foreign (here Neighbourhood) policies.
Keywords: Արևելյան գործընկերություն