Художественная картина неба в русской литературе: методический аспект - Шашкина, Г. З.
В статье исследуются типовые учебные программы средней школы и учебники «нового поколения» по русской литературе в Республике Казахстан. При изучении темы «Художественная картина неба в литературе» важное место занимает распределение учебного материала, способствующего коммуникативной направленности в обучении. При выборе художественных текстов предлагается определенная последовательность, благодаря которой при ознакомлении с произведениями учащиеся могут проследить трансформацию поэтического мышления литературного процесса и динамику расширения изобразительно-выразительных средств авторов. Հոդվածում քննարկվում են Ղազախստանի Հանրապետությունում ռուսական գրականության վերաբերյալ միջնակարգ դպրոցների բնորոշ ուսումնական ծրագրերը և «նոր սերնդի» դասագրքերը: «Երկնքի գեղարվեստական ձևավորումը գրականության մեջ» թեման ուսումնասիրելիս կարևոր դեր է խաղում ուսումնական նյութերի բաշխումը, որը խթանում է ուսուցման մեջ հաղորդակցական ուղղվածությունը: Առաջարկվում է գրական տեքստերի ընտրության որոշակի հաջորդականություն, որը թույլ է տալիս հետևել բանաստեղծական մտածողության փոխակերպմանը գրական գործընթացում և հեղինակների պատկերավոր և արտահայտչական միջոցների դինամիկ ընդլայնմանը՝ ստեղծագործություններին ծանո-թանալու ընթացքում: This article examines typical secondary school curricula and "new generation" textbooks on Russian literature in the Republic of Kazakhstan. When studying the topic "The Artistic Rendering of the Sky in Literature," an important role is played by the distribution of educational materials, which fosters a communicative focus in learning. A specific sequence is proposed for selecting literary texts, allowing students to trace the transformation of poetic thinking in the literary process and the dynamic expansion of authors' figurative and expressive means as they become familiar with the works.
Keywords: Методика