Гендерная структура в романе Ивана Щеголихина «Дефицит» - Свидова, Н. В.; Хожамкулова, Н. Д.
Гендерная структура романа казахстанского писателя Ивана Щеголихина «Дефицит» отражает внутрисемейный гендерный конфликт, а также – особенности маскулинного гендера главного героя и автора. Маскулинно-феминное поле романа в равной степени делят хирург Малышев и его жена Марина. Во внешнем контуре мужской гендер героя в полной мере реализован, во внутреннем – полностью провален. Маскулинный и феминный гендер в романе охарактеризован через портрет (костюм), хронотоп (дома, хирургического отделения), предметной детали. Герой представлен внутри мужского и профессионального окружения, в котором феминные признаки максимально стерты. Ղազախստանցի գրող Իվան Շչեգոլիխինի «Դեֆիցիտ» վեպի սեռա- յին կառուցվածքը արտացոլում է ընտանեկան/ներընտանեկան սեռերի հակամարտությունը, ինչպես նաև գլխավոր հերոսի և հեղի- նակի արական ինքնությունները: Վեպի արական-իգական դաշտը հավասարապես բաժանված է վիրաբույժ Մալիշևի և նրա կնոջ՝ Մարինայի միջև: Արտաքինից գլխավոր հերոսի արական սեռը լիովին գիտակցված է, բայց ներքինից այն լիովին խաթարված է: Վեպում արական և իգական սեռերը բնութագրվում են դիմանկարի (զգեստ), քրոնոտոպի (տուն, վիրաբուժական բաժանմունք) մանրամասների միջոցով: Գլխավոր հերոսը ներկայացված է արական և մասնագիտական միջավայրում, որտեղ կանացի բնութագրերը նվազագույնի են հասցված աղոտացմանը: The gender structure of Kazakhstani writer Ivan Shchegolikhin's novel "Deficit" reflects intrafamilial gender conflict, as well as the masculine gender identities of the protagonist and the author. The novel's masculinefeminine field is equally divided between the surgeon Malyshev and his w ife, Marina. Externally, the protagonist's masculine gender is fully realized, but internally, it is completely undermined. Masculine and feminine gender in the novel are characterized through portraiture (costume), chronotope (home, surgical ward), and object details. The protagonist is presented within a masculine and professional environment, in which feminine characteristics are minimally blurred.
Keywords: Литературоведение