Мировой язык будущего Велимира Хлебникова - Оганесян, А. Г.; Сафьян, В. Ю.
Статья посвящена анализу концепции «звездный язык» или мировой язык будущего Велимира Хлебникова, уникального теоретического и творческого проекта, направленного на создание нового всемирного языка. Исследование охватывает исторический контекст и теоретическую базу этого языка, рассматривает его структурные особенности, а также связь с хлебниковской теорией времени. Статья анализирует связь звездного языка с другими языковыми концепциями Хлебникова, такими как заумный язык и язык чисел, а также его отношение к древнему, первобытному языку и языку музыки, демонстрируя его масштабные амбиции и сложность. Целью статьи является также анализ словотворчества Велимира Хлебникова. Հոդվածը նվիրված է Վելիմիր Խլեբնիկովի «աստղային լեզու» կամ ապագայի համաշխարհային լեզու հասկացության վերլուծությանը, որը եզակի տեսական և ստեղծագործական նախագիծ է՝ ուղղված նոր համաշխարհային լեզվի ստեղծմանը։ Ուսումնասիրությունը ներառում է այս լեզվի պատմական համատեքստը և տեսական հիմքը, ուսումնասիրում դրա կառուցվածքային առանձնահատկությունները, ինչպես նաև կապը Խլեբնիկովի ժամանակի տեսության հետ։ Հոդվածում վերլուծվում է աստղային լեզվի կապը Խլեբնիկովի այլ լեզվական հասկացությունների հետ, ինչպիսիք են զաումային (անհեթեթ) լեզուն և թվերի լեզուն, ինչպես նաև նրա կապը հին, պարզունակ լեզվի և երաժշտության լեզվի հետ՝ ցույց տալով նրա լայնածավալ հավակնություններն ու բարդությունը։ Հոդվածի նպատակն է նաև վերլուծել Վելիմիր Խլեբնիկովի բառաստեղծագործությունը։ Ուսումնասիրության առարկան Վելիմիր Խլեբնիկովի բանաստեղծություններն են։ The article is devoted to the analysis of the concept of Velimir Khlebnikov’s “stellar language” or the world language of the future, a unique theoretical and creative project aimed at creating a new world language. The study covers the historical context and theoretical basis of this language, examines its structural features, as well as its connection with Khlebnikov’s theory of time. The article analyzes the relationship of the stellar language with other linguistic concepts of Khlebnikov, such as the transrational language and the language of numbers, as well as its relationship to ancient, primitive language and the language of music, demonstrating its large-scale ambitions and complexity. The aim of the article is also to analyze the word creation of Velimir Khlebnikov. The object of the study is the poems of Velimir Khlebnikov.
Keywords: Литературоведение