Литература эпохи ХХ века и личности: М. О. Ауэзов и С. К. Даронян - Жапанова, М. Е.
Статья отражает многолетний творческий союз известного армянского ученого-литературоведа С.К. Дароняна (1925-1990) с казахским писателем, литературоведом и фольклористом М.О. Ауэзовым (1897-1961), встретившихся впервые в Москве при открытии кафедры литератур народов СССР. Позже С.К. Даронян, по праву, будет позиционировать себя исключительно как редактор главного труда классика – шедевра «Путь Абая» и изданий, связанных с казахской литературой. Այս հոդվածը ուսումնասիրում է հայտնի հայ գրականագետ Ս.Կ. Դարոնյանի (1925–1990) և ականավոր ղազախ գրող, գրականագետ և բանահյուս Մ.Օ. Աուեզովի (1897–1961) միջև երկարատև ստեղծագործական համագործակցությունը: Նրանց առաջին հանդիպումը տեղի է ունեցել Մոսկվայում՝ ԽՍՀՄ ժողովուրդների գրականության ամբիոնի բացման ժամանակ: Հետագայում Ս.Կ. Դարոնյանը իրավացիորեն իրեն կհամարեր հիմնականում ղազախ դասականի գլխավոր աշխատության՝ «Աբայի ուղին» գլուխգործոցի, ինչպես նաև ղազախական գրականությանը վերաբերող բազմաթիվ հրատարակությունների խմբագիրը: This article explores the long-standing creative collaboration between the renowned Armenian literary scholar S.K. Daronyan (1925–1990) and the prominent Kazakh writer, literary critic, and folklorist M.O. Auezov (1897–1961). Their first meeting took place in Moscow during the inauguration of the Department of Literature of the Peoples of the USSR. Later, S.K. Daronyan would rightfully consider himself primarily as the editor of the Kazakh classic’s major work — the masterpiece The Path of Abai — as well as of numerous publications related to Kazakh literature.
Keywords: Литературоведение