«Ճպուռն ու մրջյունը» առակը Պատվական Խաչատրյանի մեկնաբանությամբ - Գիլավյան, Մ. Մ.
В статье рассматривается воспитательное, познавательное значение и художественные особенности басни армянского детского писателя периода Нового времени Патвакана Хачатряна. Антитеза ленивая стрекоза - трудолюбивый муравей у П.Хачатряна раскрывается отношение к таким чертам характера, как трудолюбие и лень. Советов и рекомендаций читателям автор не дает. Он в художественной форме представляет критику порочных черт и особенностей человеческого характера в простой и доступной литературной форме, предоставляя читателю делать выводы самостоятельно. Роль притчи велика как с точки зрения философии, так и нравственности. Отмечая воспитательное значение басенного жанра притчеобразного содержания в формировании детей, мы можем рассматривать произведение П.Хачатряна также как одну из юридических или римских максим для взрослых. Հոդվածում քննության են առնվում նորագուն շրջանի հայ մանկագիր Պատվական Խաչատրյանի առակ–բանաստեղծության դաստիարակչական, ճանաչողական նշանակության, գեղարվեստական յուրահատկությունների վերաբերյալ հարցերը: Անբան ճպուռի և ժրաջան մրջյունի հակադրության միջոցով Պ.Խաչատրյանը որոշակի վերաբերմունք է մշակում ծուլության և աշխատասիրության հանդեպ: Նա ընթերցողներին խրատներ ու խորհուրդներ չի տալիս,այլ գեղարվեստական պարզ ու մատչելի եղանակներով քննադատում է մարդկային բնավորության արատավոր գծերն ու հատկանիշները` եզրակացությունները թողնելով ընթերցողներին: Մեծ է առակի դերը թե `փիլիսոփայության, թե` հոգոբանության մեջ: Նշելով նրա դաստիարակչական նշանակությունը մանուկների ձևավորման վրա` մեծահասակների համար կարող ենք դիտարկել որպես իրավական կամ հռոմեական մաքսիմներից մեկը: The article examines the issues about educational, cognitive, and aesthetic uniqueness of the parable-poem by modern writer Patvakan Khachatryan. With the contrast of the lazydragonfly and hardworking ant, P. Khachatryan develops a certain attitude towards laziness and diligence. He doesn't give advice to his readers, but with accessible and simple artistic methods criticizes the bad traits of human character, leaving the conclusion to the reader․
Keywords: Բանահյուսություն