Survivors’ Diaries as Internal Mechanisms Reflecting the Reactions and the Self -perception of Genocide Victims - Vahanyan, Armine; Martoyan, Tehmine (տպ. Atlas)
Օրագրային մեթոդը ինքնապաշտպանական մե քանիզմ դիտարկելով , յօդուածը կը ներկայացնէ զ միւռնիացի ականատես -վերապրողներ բժիշկ Կարապետ Խաչերեանի եւ գրական -հասարակական գործիչ, խմբագիր Միքայ էլ Բարթիկ եանի օրագրերու հոգեբանական վերլուծութ իւնը: Գրառումներ կատարելը՝ որպ էս հոգեբանական ինքնօգնութ եան մեթոդ, դուրս գալով հոգե բուժութեան բժշկական մո տէլէն կըվերածուի անձնական եւ հոգեւոր զարգացման պահոցի: Այսպէսով, օրագրերը կ'օգնեն Խաչեր եանին ու Բարթիկ եանին ապրին տուեալ պահերը եւ ցոյց տանգոյաբանական դատարկութ իւն ապրող անհատներ ու ապրումային շարժընթացը։ Օրագրային գրառումները կար եւոր են նա եւ իբրեւ պատմական աղբիւր, որոնքմ անրամասն ութիւններ կը հաղորդ են՝ ներընտանեկան ցաւը զուգորդելով ազգի բնաջնջման եւ յարութեան պատմութ եան: Ուստի, յաղթահարման Խաչեր եանի ու Բարթիկ եան մեքանիզմը, առանցքային դեր ունեցած է թէ՛ փաստագրման, թէ՛՝ ընթերցողի հետ յուզական կապի հաստատման եւ յիշողութեան պահպանման :
Keywords: History; Armenian genocide