Հնդեվրոպական պատանեկան «Սև» եղբայրությունները, առասպելական երկվորյակները և քաղաքների հիմնումը - Պետրոսյան, Արմեն (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հնդեվրոպաբանության մեջ վերականգնվում է պատանի ռազմիկների եղբայրությունների ինստիտուտը։ Նրանք, ավագ առաջնորդների ղեկավարությամբ, որսորդությամբ և ավազակությամբ մի քանի տարի ապրում էին ցեղի տարածքի ծայրամասերում։ Միայն դրանից հետո, նվիրագործության ծեսն անցնելով, պատանիները կարող էին դառնալ ցեղի լիիրավ անդամներ, ամուսնանալ և ունենալ իրենց սեփականությունը։ В индоевропеистике восстанавливается существование братств юных воинов, которые под руководством наставников, занимаясь охотой и грабежами, в течение нескольких лет жили на окраинных территориях племени. Лишь после этого, пройдя ритуал инициации, молодые люди могли стать полноправными членами племени, жениться и иметь имущество. Именно этим братствам отводится ключевая роль в распространении индоевропейцев по всей Евразии. In Indo-European studies, the existence of fraternities of young warriors was restored; they, under the guidance of mentors, were engaged in hunting and plundering and lived in the outlying territories of the tribe for several years. Only after this, having undergone the initiation ritual, the young men could become full members of the tribe, get married, and own property. These brotherhoods played a key role in the spread of Indo-Europeans throughout Eurasia.
Keywords: Քննարկումներ