Հայաստանի առաջին Հանրապետությունը և անկախության կորստի հիմնահարցը Վահան Թեքեյանի հրապարակախոսությունում (1918 –1922 թթ.) - Աբրահամյան, Գոռ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The perception and interpretation of the First Republic of Armenia in the publicistic writings of Vahan Tekeyan (1878–1945), an outstanding Western Armenian and later Diaspora writer, publicist, socio-political figure, and a prominent representative of the Armenian liberal-democratic political movement, are examined in the context of the Armenian Question, the restoration of national statehood, and subsequently the loss of sovereignty. Within the framework of the relationship between the identity of the Armenian Diaspora and national statehood, particular attention is given to the role of Tekeyan’s publicistic writings in shaping the political culture of the Diaspora, defining national agendas, and re-evaluating the concept of pan-Armenian solidarity. Восприятие и интерпретация Первой Республики Армения в публицистике известного западноармянского, а затем диаспорального писателя, публициста, общественно-политического деятеля, яркого представителя армянского либерально-демократического политического течения Вагана Текеяна (1878–1945 гг.) рассматриваются в контексте Армянского вопроса, восстановления национальной государственности, а затем – утраты суверенитета. В рамках отношений между идентичностью армянской диаспоры и национальной государственностью особое внимание уделяется роли публицистики Текеяна в формировании политической культуры Диаспоры, определении национальных повесток, а также переоценке идеи всеармянской солидарности. Արևմտահայ, այնուհետև սփյուռքահայ նշանավոր գրող, հրապարակախոս, հասարակական-քաղաքական գործիչ, հայկական լիբերալ-ժողովրդավարական քաղաքական հոսանքի վառ ներկայացուցիչ Վահան Թեքեյանի (1878–1945) հրապարակախոսությունում Հայաստանի առաջին Հանրապետության ընկալումն ու մեկնաբանությունը դիտարկվում է Հայկական հարցի և ազգային պետականության վերականգնման, ապա ինքնիշխանությունից զրկման համա- տեքստում։ Սփյուռքահայ ինքնության և ազգային պետականության փոխհարաբերությունների շրջանակում առանձին ուշադրության է արժանանում Թեքեյանի հրապարակագրության դերը սփյուռքյան քաղաքական մշակույթի ձևավորման, ազգային օրակարգերի սահմանման և համահայկական համերաշխության վերարժևորման գործընթացներում։
Keywords: Գրականագիտություն