Ավետիք Իսահակյանի ստեղծագործությունը դարերի համար է - Դոլուխանյան, Աելիտա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ավետիք Իսահակյանը դարակազմիկ երևույթ է հայ գրականության պատմության մեջ: Նրա ստեղծագործությունը խորապես ուսումնասիրված ու գնահատված է ոչ միայն հայ գրականագիտական ու գրաքննադատական մտքի, այլև օտարազգի գրականագետների ու գրողների կողմից: Հայ ժողովուրդն այնքան եզակիություն և իմաստություն է տեսել նրա ստեղծագործության մեջ, որ նրան տվել է Վարպետ պատվանունը: С ранних лет именитый армянский поэт Аветик Исаакян (1875–1957) отличался незаурядными способностями и исключительной тягой к знаниям. Будучи почти юношей и накопив важные знания о многовековой истории армянского народа и литературе прошлого, он отправился в Европу. Со свойственной гению требовательностью он изучал всемирную историю и литературу – Восток и Запад. From early ages, a famous Armenian poet Avetik Isahakyan (1875–1957) was distinguished by his extraordinary abilities and exceptional desire for knowledge. Being almost a young man, having acquired important knowledge about the centuries-old history of the Armenian people and its literature of the past, he traveled to Europe. With an exactitude characteristic of a genius, he studied world history and literature – East and West.
Keywords: Գրականագիտություն