Պետական կառավարման արդի հիմնական ձևերը - Վարդերեսյան, Շուշանիկ («Արցախ» հրատ.)
Սույն հոդվածի նպատակը երկրի կառավարման համակարգերի ներկա վիճակի և դրանց տարբեր մոդելների վերլուծությունն է՝ համաշխարհային զարգացումներին համահունչ։ Պետական կառավարման ձևերի բազմազանությունը ցույց է տալիս, թե ինչպես պետությունները, տարբեր հասարակական, տնտեսական ու քաղաքական պայմաններում, կարող են ձևավորել իրենց կառավարման մեխանիզմները,վերլուծել ու ներկայացնել այդ կառավարման ձևերը, դրանց ուժեղ ու թույլ կողմերը, ինչպես նաև տարբեր երկրներում իրենց կիրառման առանձնահատկությունները, ինչը հնարավորություն կընձեռի ավելի խորը հասկանալու ժամանակակից պետական կառավարման համակարգերի բարելավման և զարգացման հնարավորությունները։ Այս հոդվածի խնդիրն է ոչ միայն վերլուծել պետական կառավարման գոյություն ունեցող ձևերը, այլև հասկանալ դրանց ազդեցությունը հասարակության վրա. թե որքան են դրանք նպաստում քաղաքացիների իրավունքների պաշտպանության, սոցիալական արդարության, տնտեսական կայունության և ընդհանուր բարեկեցության ապահովմանը: Հետազոտության ընթացքում կիրառվել են անալիզի, սինթեզի, ինդուկցիայի, դեդուկցիայի և համեմատական մեթոդները: Աշխատանքում հիմնավորել ենք, որ ամբողջ աշխարհում փոփոխվող աշխարհաքաղաքական և տնտեսական իրավիճակները հաճախ ստիպում են պետություններին հարմարվել նոր մարտահրավերներին ու վերափոխել իրենց կառավարման մոդելները՝ հետագա կայունության և համաշխարհային մրցունակության համար: Հոդվածի շրջանակներում բացահայտել ենք, թե ինչպիսի արտաքին և ներքին գործոններ են ազդում պետության կառավարման մեթոդների ընտրության վրա: The purpose of this article is to review the current state of the country's governance systems and their various models in line with global developments. The diversity of forms of government shows how states can shape their governance mechanisms in different social, economic and political conditions, analyze and present these forms of government, their strengths and weaknesses, as well as the peculiarities of their application in different countries, which will provide an opportunity to more deeply understand the possibilities for improving and developing modern public governance systems. The task of this article is not only to analyze the existing forms of state governance, but also to understand their impact on society - to what extent they contribute to the protection of citizens' rights, social justice, economic stability and general well-being. The research used analysis, synthesis, induction, deduction and comparative methods. In the work, we have substantiated that changing geopolitical and economic situations around the world often force states to adapt to new challenges and transform their governance models for future stability and global competitiveness. Within the framework of the article, we have identified what external and internal factors influence the choice of state governance method Целью данной статьи является рассмотрение текущего состояния систем государственного управления страны и их различных моделей в соответствии с глобальными событиями. Разнообразие форм государственного управления показывает, как государства могут формировать свои механизмы управления в различных социальных, экономических и политических условиях, анализ и представление этих форм правления, их сильные и слабые стороны, а также особенности их применения в разных странах, что позволит глубже понять возможности совершенствования и развития современных систем государственного управления. Задача данной статьи — не только проанализировать существующие формы государственного управления, но и понять их влияние на общество: в какой степени они способствуют защите прав граждан, социальной справедливости, экономической стабильности и общему благосостоянию. В исследовании использовались методы анализа, синтеза, индукции, дедукции и сравнительного анализа. В работе мы обосновываем, что меняющаяся геополитическая и экономическая ситуация в мире часто вынуждает государства адаптироваться к новым вызовам и трансформировать свои модели управления для обеспечения будущей стабильности и глобальной конкурентоспособности. В рамках статьи мы выявили, какие внешние и внутренние факторы влияют на выбор методов государственного управления
Keywords: Իրավագիտություն