Աշխարհաքաղաքական փոփոխութիւնները և պղնձագործ վարպետների կնիքները - Թոքմաճեան, Հրազդան (Գյումրի)
Յօդուածում ներկայացուած է Սիրիայի հիւսիսային շրջաններում եւ պատմական Կիլիկիայի հայաբնակ վայրերում աշխատած պղնձագործ վարպետների դրոշմակնիքները։ Նկատի է առնուած Առաջին համաշխարհային պատերազմին նախորդող եւ յաջորդող ժամանակահատուածը, նկատուած բնորոշ օրինաչափութիւնները։ Ցեղասպանութիւնից յետոյ Սիրիայում հաստատուած վարպետների կնիքներում տեղի ունեցած լեզուական եւ բովանդակային փոփոխութիւնները։ The article presents the stamps of coppersmiths who worked in the northern regions of Syria and in the Armenian-populated areas of historical Cilicia. The period preceding and following the First World War is taken into account, and the characteristic patterns are noted. The linguistic and substantive changes that occurred in the stamps of masters established in Syria after the Genocide. В статье рассматриваются клейма медников, работавших в северных районах Сирии и на армянонаселённых территориях исторической Киликии. Рассматривается период до и после Первой мировой войны, отмечаются характерные особенности. Отмечены языковые и содержательные изменения, произошедшие в клеймах мастеров, обосновавшихся в Сирии после Геноцида.
Keywords: Ազգագրութիւն