Վավերագրական լուսանկարչությունից անցում գեղարվեստական լուսանկարչությանը - Թաջարյան, Իվեթ
Լուսանկարչությունը, ստեղծման օրից ի վեր ներթափանցելով և ամուր արմատներ գցելով հայ մշակույթի մեջ, դարձել է արվեստի՝ իրականությունն ամրագրող և հավերժացնող ինքնատիպ մի ճյուղ՝ առ այսօր իր մասնակցությունն ունենալով և աջակցելով գիտական ոլորտներին: Ժամանակի ընթացքում կատարելագործվելով և իր ուրույն տեղը գտնելով՝ այսօր լուսանկարչությունը դարձել է մեր առօրյա կյանքի անբաժան մասնիկը, ժամանակի նյութական արժեքներն ու մշակույթը գրանցող և հավերժացնող արվեստի ճյուղը։ Լուսանկարը կարող է լինել ոչ միայն կերպարի կամ առարկայի, այլև երևույթի պատկերումը։ Այն, ֆիզիկական մարմնավորում ստանալով, տպագրված լինելով թղթի վրա, առարկայական և շոշափելի է դարձնում մեր պատկերացումները: С момента своего появления фотография прочно укоренилась в армянской культуре, превратившись в особенный вид искусства, который фиксирует и увековечивает реальность, а также тесно соприкасается с научными сферами. Со временем фотография стала неотъемлемой частью повседневной жизни, документируя материальные и культурные ценности разных эпох. Данный вид искусства может воспроизводить не только объекты и образы, но и явления, придавая осязаемую форму нашим представлениям. Сегодня фотография проникает во все сферы жизни — от искусства до науки. В художественной фотографии важнейшее значение приобретают настроение, композиция, свет и тень, ракурс и творческий подход автора. Переход от документальной к художественной фотографии стал возможен благодаря развитию креативности и технических знаний фотографов. Существенную роль сыграли и технологические достижения, позволившие сократить время съемки до секунды. Все это способствовало превращению фотографии в самостоятельную и многогранную область искусства. Since its emergence, photography has deeply rooted itself in Armenian culture, evolving into a unique art form that records and preserves reality while supporting scientific fields. Over time, it has become an integral part of daily life, capturing and eternalizing the material and cultural values of different eras. A photograph can depict not only images or objects but also abstract phenomena, giving physical form to our perceptions. Today, photography is inseparable from nearly all spheres of life, from art to science. In artistic photography, elements such as mood, composition, light and shadow, and the photographer’s perspective play a crucial role. The transition from documentary to artistic photography has been made possible by the photographer’s creative vision and technical expertise. Technological advancements, especially reducing the time needed to capture an image to mere seconds, have also played a key role in the development of photography as a mature and multifaceted art form.
Keywords: Հումանիտար հետազոտություններ