Աղքատության մտահոգիչ պատկերը - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Տնտեսության կայուն զարգացման կարևորագույն նպատակներից մեկը բնակչության տարբեր խավերի, հատկապես խոցելի խմբերի համար նյութական և ոչ նյութական բարիքների մատչելիության ապահովումն է։ Այս առումով, աղքատության հաղթահարմանն ուղղված նպատակային քաղաքականությունը պահանջում է վերջնարդյունքների համակողմանի ուսումնասիրություն, որն առանցքային նշանակություն ունի իրականացվող քաղաքականության բացերի վերհանման, աղքատության դեմ պայքարի գործիքակազմի վերանայման, գերակայությունների հստակեցման և քաղաքականության խորացման հնարավորությունների բացահայտման տեսանկյունից։ Հոդվածում փորձ է արվել կատարելու նմանօրինակ վերլուծություն աղքատության մակարդակը բնութագրող առանցքային ցուցանիշների հիման վրա։ Վերլուծությունից պարզ է դառնում, որ եկամուտներն անհամաչափորեն են բաշխվում բնակչության տարբեր խմբերի միջև, և սոցիալական բևեռացվածությունը թույլ չի տալիս աղքատ բնակչությանն օգտվել տնտեսական աճի արդյունքներից: Երեխաների և ընտանիքի անդամների թվի ավելացումը սահմանափակում է նյութական կարիքների հասանելիությունը։ Ավելին, նույնիսկ աշխատանքի շուկայում զբաղված բնակչությունը չի կարողանում հաղթահարել աղքատության շեմը և հոգալ իր կենսական պահանջմունքները: Одной из важнейших целей устойчивого экономического развития является обеспечение доступа к материальным и нематериальным ресурсам для различных слоев населения, особенно для уязвимых групп. В этом контексте целевая политика по борьбе с бедностью требует всестороннего анализа конечных результатов, что имеет ключевое значение для выявления недостатков проводимой политики, пересмотра инструментария борьбы с бедностью, уточнения приоритетов и выявления возможностей для углубления политики. В статье предпринята попытка провести по - добный анализ на основе ключевых показателей, характеризующих уровень бедности. Проведенный анализ показывает, что доходы распределяются неравномерно между различными группами населения, а социальная поляризация препятствует бедным слоям населения воспользоваться плодами экономического роста. Увеличение количества детей и членов семьи ограничивает доступ к материальным ресурсам. Более того, даже будучи трудоустроенными, бедные слои населения не могут преодолеть черту бедности и удовлетворить свои базовые потребности. One of the key objectives of sustainable economic development is to ensure access to both material and non-material resources for various population groups, particularly vulnerable segments. In this context, a targeted policy aimed at poverty reduction requires a comprehensive evaluation of its outcomes, which is crucial for identifying policy gaps, revising tools, clarifying priorities, and uncovering opportunities for policy enhancement. This article attempts to conduct such an analysis based on key indicators of poverty. The analysis reveals that income distribution is highly unequal across different population groups, and social polarization prevents the poor from benefiting from economic growth. Moreover, an increase in the number of children and family members limits access to material resources. Even employed individuals in the poor population often fail to meet their essential needs.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն