Ֆրանսիայում ապրիլի 24-ը՝ Հայոց ցեղասպանության հիշատակի ազգային օր հռչակելու ներքին և արտաքին շարժառիթները - Կարինե Խոջայան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
2019 թ. տարեսկզբին Ֆրանսիայի նախագահը հայտարարեց Ֆրանսիայում ապրիլի 24-ը Հայոց ցեղասպանության հիշատակի ազգային օր սահմանելու իր որոշման մասին։ Այս քայլը, անշուշտ, պետք է համարել ցեղասպանությունների, որպես մարդկության դեմ գործած հանցագործության կանխարգելման նպատակով ձեռնարկած միջոց: Նաև նկատենք, որ նմանատիպ որոշումների, օրենքների, բանաձևերի ընդունումը Ֆրանսիայում, ինչպես նաև այլ երկրներում հաճախ հետապնդում են նաև մի շարք ներքաղաքական և արտաքին քաղաքական նպատակներ: В начале 2019 года президент Франции объявил о решении отмечать 24 апреля как день памяти жертв геноцида армян в Турции. Данное решение однозначно можно рассматривать в качестве превентивной меры подобных преступлений с целью недопущения их повторения в будущем. В то же время принятие законов, решений, резолюций о геноциде армянского народа в разных странах преследует как внутриполитические, так и внешнеполитические интересы, а порой становится политическим инструментом, применяемым против властей Турции. In the beginning of 2019 the President of France announced April 24 as the Day of commemoration of the Armenian Genocide in Turkey. Such a decision definitely should be considered as a preventive measure and a step forward convictions of similar crimes against humanity in future. In the meanwhile both in France, and in many other countries very often adoption of laws, decisions, resolutions on the Armenian Genocide has had both domestic and foreign policy context as well. Sometimes it has even been regarded as a political instrument against Turkish authorities.
Keywords: History; Armenian Genocide (1915); D History