Երևանի պետական համալսարանը 1920-ական թթ. (հիմնադրման 100-ամյակի առթիվ) - Էդիկ Մինասյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
1919 թ. մայիսի 16-ին, ՀՀ նախարարների խորհրդի որոշմամբ ազդարարվեց Երևանի համալսարանի հիմնադրումը: Համալսարանը աշխատանքները պետք է սկսեր Երևանում, մեկ՝ պատմալեզվաբանական ֆակուլտետով,1919-1920 ուսումնական տարում: Սակայն շենքային հարմարավետ պայմանների չլինելու պատճառով, այն տեղափոխվեց Ալեքսանդրապոլ (այժմ՝ Գյումրի) և իր գործունեությունը սկսեց այնտեղ: 16-го мая 1919 года Совет министров РА принял решение об основании университета в Ереване. Университет должен был стартовать с единственным историко-лингвистическим факультетом в 1919-1920-ом учебном году. Поскольку в Ереване не было соответствующего для университета здания, открытие университета состоялось 31-го января 1920 года в Александрополе (ныне Гюмри), в здании торговой школы. On May 16, 1919 the Yerevan University was founded by the resolution of the council of ministers of Republic of Armenia. The University started in the academic year 1919-1920 in Yerevan with only one faculty of linguistics and history. But it had to move to Alexandropol (now Gyumri) because there were no proper premises.
Keywords: L Education; History of education