Кризис армянской общины Сирии как основа переоценки приоритетов армянской диаспоры (в контексте мировых процессов) - К. Р. Авакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Մերձավոր ու Միջին Արևելքի, ինչպես նաև Արևմուտքի երկրների անապահով ու անհեռանկար ապագայի, մարդկության ու քաղաքակրթության նկատմամբ ահագնացող աշխարհաքաղաքական զարգացումների պայմաններում, Հայոց ցեղասպանությունից 100 տարի անց,օտար ափերում նորից ու նորից ֆիզիկական գոյության պահպանման խնդրի առաջ կանգնած, ուծացման ու այլասերման դատապարտված հայությանը գաղափարապես ու բարոյահոգեբանական առումով հնարավոր է նախապատրաստել անցում կատարելու մեկդարյա պասիվ ու անարդյունավետ, անհեռանկար հայապահպանությունից դեպի գործնական հողապահպանություն՝ «Դեպի Երկի՜ր» Հայրենադարձության և Հայրենաշինության: Under the conditions of a precarious and unpromising future and the gradually threatening dangers in the Near and Middle East and the Western countries, in addition to the dreadful geopolitical developments imperiling humanity and civilization, and a 100 years following the Armenian Genocide, it is advisable to ideologically and psychologically prepare those living in foreign lands and facing the danger of the maintenance of their physical existence and assimilation to make a transition from a century-old passive and inefficient, migratory and dubious Armenian-preserving policy into a practical landpreserving policy, into Repatriation to the Native Country.
Keywords: History; D History; AD Armenian Diaspora