Bacillus thuringiensis տեսակի տեղական բակտերիական միջատասպանների փորձարկում օղակավոր մետաքսագործի թրթուրների դեմ - Թերլեմեզյան, Հ. Լ.; Սարգսյան, Մ. Ա.; Հարությունյան, Հ. Ռ.; Հովսեփյան, Ա. Ս.; Սարգսյան, Ս. Մ.; Մկրտչյան, Հ. Ն.; Ավագյան, Ա. Մ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ)
Բնականորեն մահացած թրթուրներից մանրէաբանական եղանա- կով ՄՊԱ սննդամիջավայրի վրա առանձնացվել է Bt տեսակի բակտերիական երեք շտամ (BtAM-2, BtHLT-9, BtMAS-33), որոնք միմյանցից տարբերվել են գաղութների և վեգետատիվ բջիջների չափագրական ցուցանիշներով, գաղութների պրոֆիլով, կառուցվածքով, հանքային ազոտի և շաքարի յուրացման առանձնահատկությամբ: Հաստատված է, որ վերը նշված երեք շտամների հիման վրա առանձին թողարկված 600 մլն սպոր/մլ տիտրով կուլտուրային հեղի նակները լաբորատոր և խնձորենու այգու պայմաններում օղակավոր մետաքսագործի I-II հասակի թրթուրների դեմ ցողումից 10 օր անց դրսևորում են կենսաբանական բարձր արդյունավետություն (90,7- 96,7%): Վիճակագրական ցուցանիշներով հաստատված է, որ հետազոտության արդյունքները ստույգ են, բացի այդ, ֆիտոֆագի դեմ փորձարկված կուլտուրային հեղուկների և չափանմուշային ԲՏԲ տարբերակներում արձանագրված կենսաբանական արդյունավետության ցուցանիշների միջև չկա արժանահավատ տարբերություն: Из естественно погибших гусениц микробиологическим способом на среде МПА выделено три штамма вида Bt (BtAM-2, BtHLT-9, BtMAS-33), которые друг от друга отличались обмерными показателями вегетативных клеток, колоний, построениями колоний, по особенностям усвоения минерального азота и сахаров. Установлено, что культуральные жидкости с титром 600 млн спор/мл, созданные в отдельности на основе вышеуказанных трех штаммов, в условиях лабораторных и яблоневого сада проявили высокую биологическую эффективность (90,7–96,7%) против гусениц I-II возрастов кольчатого шелкопряда на 10-й день после опрыскивания. Статистическая обработка результатов исследований показала, что они достоверны и нет различий между биологической эффективностью указанных культуральных жидкостей и эталонным вариантом БТБ. Three Bacillus thuringiensis (Bt) strains - BtAM-2, BtHLT-9 and BtMAS-33 were isolated from naturally dead caterpillar using microbiological methods on Meat peptone agar (MPA), a general-purpose medium. These strains differed in the morphological characteristics of vegetative cells and colonies, including colony structure, profile, and the specificity of mineral nitrogen and sugar assimilation. Culture fluids with a titer of 600 million spores/ml, each prepared from one of the four strains, demonstrated high biological efficacy (90,7-96,7%) against first and second instar caterpillar of Malacosoma neustria, 10 days after spraying under both laboratory and apple orchard conditions. Statistical analysis confirms the accuracy of the results; moreover, there is no significant difference in biological efficacy between the tested culture fluids and the standard BTB formulations against the phytophagous pest.
Keywords: Կենսաբանություն